Tämä lista on ikään kuin pitkän aikavälin kokemusten pohjalta koottu lista niistä levyistä, joihin aina palaan ja jotka aina (pitkänkin kuuntelutauon jälkeen) muistuttavat voimastaan herättää suuria tunteita.
On myös syytä ehkä mainita, että otan listoille vain yhden levyn per artisti. Muuten saattaisin listata jonain kauniina päivänä pelkästään Stevie Wonderin levyjä... Tai Stingin... Tai Pink Floydin... Olen myös jättänyt kokoelmat, boxit ja live-taltioinnit tämän listan ulkopuolelle, sille niiden luonne on täysin erilainen kuin albumien, eikä niitä voi oikein verrata keskenään.
Listaa ei kannata tulkita paremmuusjärjetyksenä. Olisi mahdottomuus ja vääryys yrittää sanoa mikä on parempi kuin joku toinen. Kullakin on oma, erityinen, ainutlaatuinen merkityksensä.
1.) PINK FLOYD - DARK SIDE OF THE MOON
2.) THE BEATLES - ABBEY ROAD
Beatlesien joutsenlaulu on huikaiseva sarja toinen toistaan hienompia lauluja, jotka huipentuvat "Finaaliin" eli sikermään Golden Slumbers / Carry That Weight / The End, joka vetää vertoja mille tahansa konseptiteokselle. Loisteliaan levytysuran loppuhuipennus.
3.) SPOCK'S BEARD - SNOW
Progressivisen rockin uuden aallon ehkä merkittävin bändi julkaisi 2002 tämän elokuvallisen tarina-albumin, jonka musiikki on yhtä monipolvista kuin sitä tukeva kertomuskin. Henkiparantajan nousu ja tuho on klassista tarinankerrontaa, mutta musiikin linjakkuus, upeat sovitukset ja sielukkuus nostavat tämän levyn yhdeksi kaikkien aikojen parhaista teemalevyistä. Levyn teko oli yhtyeen keulahahmolle Neal Morselle niin raskas kokemus, että hän jätti yhtyeen aloittaakseen uuden uran hengellisen musiikin parissa. Morse purkaa kuitenkin tällä levyllä ahdistustaan mitä kauneimmalla tavalla, ja on sittemmin palannut musiikissaan myös maallisempiin teemoihin.
4.) YES - CLOSE TO THE EDGE
Kiistaton musiikillinen 'tour de force' ja mestariteos, jossa sekoittuu vähän kaikkea. Klassista musiikkia, free jazzia, rockia, psykedeliaa... Kaikki kuitenkin mestarillisesti toteutettuna kolmen eeppisen kappaleen sarjana. Täysin ainutlaatuista, sinfoonista musiikkia, joka aikoinaan räjäytti 13-vuotiaan muusikonalun musiikillisen horisontin täysin avoimeksi uusille mahdollisuuksille.
5.) DIRE STRAITS - BROTHERS IN ARMS
Vaikka edustaa tuotannoltaan 80-luvun hifistelyä, ovat tämän levyn laulut mestariluokan esimerkkejä tarinankerronnasta musiikin muodossa. Täynnä melankoliaa ja ironisia havaintoja maailmasta. Loistavaa, tyylikästä kitaransoittoja á la Mark Knopfler. Levyn nimikkobiisi on edelleen yksi parhasta sodan mielettömyydestä kertovista kappaleista koskaan.
6.) STEVIE WONDER - INNERVISIONS
Funk, jazz ja soul yhdistyvät vaivattomasti multilahjakkaan Wonderin käsittelyssä tavalla, jota ei oltu aikaisemmin kuultu. Eikä ole kuultu sen jälkeenkään. Stevien häikäisevän 70-luvun tuotannon kirkkain timantti.
7.) STING - SOUL CAGES
Stingin soolotuotannon henkilökohtaisin teos, jonka kantavana teemana on suurten menetysten kestäminen. Tunnelmaltaan usein pohdiskeleva, mutta toisaalta kaunis laulujen sarja, jossa rockin voimaa käytetään taitavasti terapian välikappaleena.
8.) WIGWAM - NUCLEAR NIGHTCLUB
Suomalaisen progerockin helmi, joka saattaa avautua hitaasti, mutta palkitsee ehdottomasti kärsivällisen kuulijan. Taidokasta soittoa, tajunnanvirtarunoutta ja kansainvälisen tason sävellyksiä.
9.) MARC COHN - JOIN THE PARADE
Marc Cohn, lauluntekijä vailla vertaa. Olisin voinut valita oikeastaan minkä tahansa miehen levyistä, mutta tämä viimeisin hänen omia kappaleitaan sisältävä levy herätti jo ensikuulemalta niin voimakkaita elämyksiä että harvoin olen vastaavaa kokenut. Perinteitä vaaliva kokonaisuus, jossa populaarimusiikin koko historia käydään läpi bluesista alkaen kohti soulia, Beatlesia, The Bandia ja monia muita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti